Hoeveel duurzame energie wordt er vandaag geproduceerd in Duitsland, Denemarken, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Italië, Ierland, Bulgarije, Roemenië en Nederland?

– This article is available in English as well-  

In veel Europese landen publiceert de netbeheerder informatie over de samenstelling van de elektriciteitsproductie vandaag en de bijdrage van duurzame energie.

Duitsland

In Duitsland publiceert EEX elke dag de verwachte stroomproductie van windenergie, zonne-energie en conventionele elektriciteitscentrales. Elk uur wordt de daadwerkelijke productie geactualiseerd (met een paar uur vertraging).Duitsland verwacht en feitelijk 11102013

Agora-Energiewende publiceert vergelijkbare gegevens inclusief de stroomproductie uit biomassa en met waterkracht.

Duitsland agora energiewende 11102013

Op een website van de netwerkbeheerders wordt de stroomproductie -met een dag vertraging- apart gepubliceerd voor windenergie op land en op zee [met dank aan @PPchef  voor de link].

offshore wind duitsland 19-03-2014

Elke dag om 16:30 publiceert EEX de samenstelling van de conventionele stroomproductie van de vorige dag uitgesplitst naar brandstof (nucleair, steenkool, bruinkool, gas etc.).

Duitsland conventioneeel 29092013

Tot slot heeft Fraunhofer een prachtige website waarop al deze informatie bij elkaar gebracht is en u naar hartenlust uw eigen grafieken kunt maken:

fraunhofer website

Denemarken

De Deense beheerder van het elektriciteitsnetwerk Energinet.dk publiceert real-time data van de stroomproductie uit windenergie, warmtekrachtkoppeling en conventionele centrales in een mooie animatie

Denemarken 03102012

Het bedrijf EMD geeft op hun website op basis van deze gegevens een mooi overzicht van de stroommix, stroomprijs en import&export voor elke gewenste periode. [met dank aan @PaulNeau voor de link]

denmark February 2014

Scandinavië

Voor de Scandinavische landen Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken en Estland worden real time gegevens gepubliceerd over de samenstelling van de elektriciteitsproductie en de import en export van stroom.

Scandinavie 11102013

Voor een aantal landen in de Scandinavische Nordpool regio wordt ook de verwachting van de stroomproductie uit windenergie voor de komende dag gepubliceerd.

Nordpool windvoorspelling

België

De beheerder van het Belgische hoogspanningsnetwerk Elia publiceert gegevens over de verwachtingen en actuele stroomproductie uit wind– en zonne-energie. Voor wind kunnen de gegevens van windmolens op land en windmolens op zee apart bekeken worden. Elia publiceert ook de verwachte samenstelling van de stroomproductie voor de komende dag. Ik heb de indruk dat zonne-energie niet in het overzicht staat en van windenergie maar een deel van het vermogen.

Elia belgie

Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië wordt een schat aan informatie over het elektriciteitsgebruik de productie gepubliceerd op een speciale BMRS website. De grafieken op de website zijn nogal traag en gebruikersonvriendelijk maar kennelijk kunnen de gegevens uitgelezen worden door andere websites. Verschillende hobbyisten gebruiken de gegevens van de BMRS websites voor hun eigen overzicht van de actuele stroomproductie in de UK zoals Gridwatch en deze mooie van Stephen Morley.

stephenmorley UK data

Spanje

In Spanje publiceert de beheerder van het hoogspanningsnetwerk REE veel informatie over de actuele stroomproductie op haar website. Het mooiste vind ik het overzicht waarop te zien is hoe de mix van de stroomproductie over de dag verandert. REE publiceert het overzicht zowel in het Engels als Spaans. Op dit moment (november 2013) heeft de Spaanse versie het voordeel dat de stroomproductie uit zonne-energie een aparte categorie is.

RES spaans

Frankrijk

De Franse netbeheerder RTE heeft een prachtige tool op hun  website (in het Engels..) die real time de stroomproductie per bron laat zien (kernenergie, kolen, gas, waterkracht, wind, zon). [dank aan @PaulNeau voor de link]

France 10-03-2014

RTE publiceert ook een overzicht van de verwachte en daadwerkelijke productie van windenergie.

Ierland

De Ierse netbeheerder Eirgrid publiceert de verwachte en daadwerkelijke productie van windenergie.

ierland wind 07-03-2014

Eirgrid publiceert ook een  maandelijks overzicht van de stroomproductie per energiebron.

Ierland fuel mix jan 2014

Oostenrijk

De Oostenrijkse netbeheerder APG publiceert de verwachte stroomproductie uit windenergie voor de volgende dag en de daadwerkelijke productie.

oostenrijk 10-3-2014

[Andere landen -nog niet uitgewerkt]

Bulgarije

De Bulgaarse netbeheerder publiceert real time data over de elektriciteitsproductie per bron op de website. De tekst is in het Bulgaars. Ik heb de informatie nog niet gevonden op de Engelse versie van de website. [Dank aan Dimitar Mirchev voor de link]

bulgarije 21-3-2014

Roemenië

De Roemeense netbeheerder Transelectrica publiceert op haar website actuele gegevens over de samenstelling van de stroomproductie. De website heeft ook een pagina waar de stroomproductie van alle energiebronnen voor een periode naar keuze wordt weergegeven.

roemenie 21-3-2014 24 uur

Portugal

Samenstelling van elektriciteitsproductie inclusief bijdrage van duurzame energiebronnen (loopt 2-3 dagen achter)

Italië

http://www.terna.it/default/Home/SISTEMA_ELETTRICO/transparency_report.aspx

Wind en zon [informatie lijkt alleen als spreadsheets met tabellen gepubliceerd te worden] http://www.terna.it/default/Home/SISTEMA_ELETTRICO/transparency_report/Generation/Forecast_generation_wind.aspx

Californië

Samenstelling van de elektriciteitsproductie en de bijdrage van duurzaam gisteren

Nederland

En ons eigen land dan? In Nederland worden geen gegevens gepubliceerd over de actuele elektriciteitsproductie uit duurzame energie. De beheerder van het hoogspanningsnetwerk TenneT publiceert wel gegevens over de verwachte en actuele elektriciteitsproductie, maar die is niet uitgesplitst naar energiebron.

Een aantal eigenaren van windparken in Nederland publiceren wel actuele gegevens over de stroomproductie van hun park. Dit dekt echter maar een klein gedeelte van het totale Nederlands windvermogen.

CBS publiceert wel gegevens van de stroomproductie uit windenergie per maand (met een vertraging van ongeveer twee maanden).

Over het hele jaar 2012 werd volgens het compendium voor de leefomgeving ongeveer 4% van de stroomproductie in Nederland met windenergie opgewekt.

aandeel windproductie NL tm 2012

Vergelijking van aandeel windenergie in totale stroomproductie

Nederland bevindt zich met een aandeel van 4% windenergie in het totale stroomgebruik in de Europese middenmoot. De koplopers zijn Denemarken, Portugal, Spanje, Ierland en Duitsland. Onderstaande grafiek komt uit rapport van de Europese brancheorganisatie voor windenergie EWEA.

wind energy share in total electricity consumption EWEA 2012

Advertenties

7 thoughts on “Hoeveel duurzame energie wordt er vandaag geproduceerd in Duitsland, Denemarken, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Italië, Ierland, Bulgarije, Roemenië en Nederland?

 1. Het moet mogelijk zijn om met de real time informatie van een aantal eerlijke windpark producenten, en een simpel model, een grafiek te maken voor heel Nederland.

  De windparken die hun gegevens delen hoeven dan niet hun prive data publiek te maken, maar samen wel een samengestelde real time waarde.
  Dat geeft geen 100% nauwkeurig beeld, maar wel een heel goede indicatie.
  Zo is het Duitse beeld ook vertekend, omdat ca 80% van hun windmolens in Noord Duitsland staan.
  Aangezien EZ deze markt transparantie weigert te helpen ontstaan, kunnen welwillende bedrijven dit doen, en de samen gestelde data delen.

 2. Pingback: Factcheck van Elsevier-artikel over zonnepanelen | jaspervis

 3. Pingback: Factcheck van Elsevier-artikel “Hoe de windillusie u misleidt” | jaspervis

 4. Pingback: Factcheck: worden wij misleid door de "windillusie"? » hetkanWel.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s