We hebben niet genoeg huishoudens meer voor al die groene stroom

De afgelopen jaren is de productie van hernieuwbare elektriciteit in Nederland snel gestegen. In 2020 werd voor het eerst meer elektriciteit geproduceerd uit hernieuwbare bronnen dan alle woningen in Nederland samen verbruiken. Het is daarom maar goed dat duurzame energieprojecten niet alleen aan huishoudens leveren, maar ook aan bedrijven. En misschien wordt het ook wel tijd om een andere vergelijking te bedenken om de elektriciteitsproductie van een project een beetje tastbaar te maken dan dat eeuwige ‘aantal huishoudens’.

Groene stroomproductie voor 10 miljoen huishoudens

Volgens cijfers van het CBS steeg de totale productie van hernieuwbare elektriciteit in Nederland naar 31 miljard kilowattuur. Daarmee was de hernieuwbare elektriciteitsproductie voor het eerst groter dan het elektriciteitsverbruik van alle woningen in Nederland bij elkaar (24 miljard kilowattuur). Anders gezegd: de totale hernieuwbare elektriciteitsproductie komt overeen met het elektriciteitsverbruik van ongeveer 10 miljoen huishoudens. Terwijl er volgens het CBS maar 8 miljoen huishoudens zijn in Nederland.

Hernieuwbare elektriciteit nu goed voor een kwart van totale stroomverbruik

Natuurlijk wordt er niet alleen door huishoudens elektriciteit verbruikt, maar ook door de industrie, de dienstensector, landbouw, transport enzovoort. In 2020 kwam de productie van hernieuwbare elektriciteit overeen met 26% van het totale Nederlandse elektriciteitsverbruik. Het is daarom in mijn ogen goed en logisch dat duurzame energieprojecten niet alleen groen stroom leveren aan huishoudens, maar ook aan bedrijven.

Let op: in deze blog gaat het alleen over elektriciteit en niet over het totale energiegebruik. Dat bestaat namelijk niet alleen uit elektriciteit, maar ook uit warmte en brandstoffen.

Verdere groei naar ongeveer tweederde hernieuwbare elektriciteit in 2030.

De verwachting is dat met de huidige projecten en plannen erbij in 2025 ruim de helft van de Nederlandse elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen komt. En in 2030 ongeveer tweederde. Vorig jaar legde ik in deze column voor RTL Nieuws uit  waarom ik voor het eerst in meer dan 20 jaar optimistisch ben over de ontwikkelingen op het gebied van duurzame elektriciteitsproductie in Nederland.

Groei van elektriciteit uit wind, zon en biomassa

De groei van de hernieuwbare stroomproductie kwam afgelopen jaren zowel uit windenergie (lichtblauw in de grafiek hieronder), zonne-energie (groen) als biomassa (donkerblauw). De komende jaren zal vooral de hoeveelheid elektriciteit uit wind en zon hard blijven groeien.

100 gigawattuur of 30.000 huishoudens

In Nederland produceren we nu dus jaarlijks meer groene stroom dan alle huishoudens samen aan stroom verbruiken. Is het dan nog logisch om de stroomproductie van een nieuw wind- of zonneproject (of een kerncentrale als dat u meer aanspreekt) uit te drukken in een ‘aantal huishoudens’? Volgens mij helpt het wel om de hoeveelheid elektriciteit een beetje tastbaar te maken. Want hoeveel mensen zegt het iets als een project 100 gigawattuur elektriciteit per jaar produceert? Meer mensen zullen zich er iets bij voor kunnen stellen als je zegt dat zo’n project in een jaar evenveel elektriciteit produceert als het verbruik van 30.000 huishoudens.

Wie bedenkt er iets beters dan dat eeuwige ‘aantal huishoudens’?

Maar toch wringt het een beetje. Een volgend windpark op zee van 700 megawatt produceert ongeveer evenveel stroom als 1 miljoen huishoudens verbruiken. Maar als je het zo zegt wekt het de indruk dat er dan 11 miljoen huishoudens groene stroom kunnen krijgen. En die hebben we dus niet. Misschien is het daarom wel tijd om een andere vergelijking te bedenken. Ik zie uw suggesties graag tegemoet (bij voorkeur via twitter).