Het einde van Broodje Bruinkool

In Duitsland was in 2015 de stroomproductie uit windenergie maar liefst 50% hoger dan in 2014, zie onderstaande grafiek van Agora Energiewende. Ter vergelijking: het totale stroomgebruik in Nederland was in 2014 volgens CBS 116 miljard kWh.

Windstroomproductie duitsland 2000-2015

Volgens de aanhangers van de ‘Broodje bruinkool‘ theorie moet de hoeveelheid verstookte bruinkool dus ook spectaculair zijn gestegen. Zij menen immers dat er door windenergie meer bruinkool verstookt moet worden. Kort gezegd komt de redenering hierop neer: als het niet waait is er een back-up nodig voor windenergie (correct) en daarom is er meer brandstof/bruinkool nodig dan zonder windenergie (nogal bizar).

De cijfers van Fraunhofer-ISE hieronder laten echter zien dat in 2015 de stroomproductie uit bruinkool 1% lager was dan in 2014. Volgens mij kan de ‘broodje bruinkool’ theorie nu definitief in de prullenbak.

Duitsland stroomproductiemix 2015 vs 2014

De ontwikkeling van jaar-op-jaar zegt natuurlijk lang niet alles, daarom hieronder een blik op de Duitse stroommix over de afgelopen 25 jaar. De belangrijkste ontwikkeling in die periode is enerzijds de afname van kernenergie (grijs) en anderzijds de groei van duurzame energie (groen). De laatste paar jaar is daarnaast de stroomproductie uit aardgas flink afgenomen.

Duitse stroommix 2000-2015.PNG

De Duitse stroomproductie uit bruinkool is de afgelopen 10 jaar niet of nauwelijks gedaald en domineert daarmee nog steeds de CO2-uitstoot van de Duitse stroomproductie zoals de grafiek hieronder van Agora Energiewende laat zien. [Zie deze eerdere blog over een gedachte-experiment over de CO2-uitstoot als bruinkool in Duitsland was afgebouwd in plaats van kernenergie]

CO2 duitse stroomproductie 1990-2015

Om de CO2-uitstoot van de Duitse stroomproductie verder te verlagen zal het gebruik van bruinkool omlaag moeten. Over bruinkool zijn we daarmee nog lang niet uitgepraat, maar het ‘broodje bruinkool’ verhaal is inmiddels ver over de datum, dus ik stel voor dat we dat in de prullenbak laten liggen.

Advertenties

7 thoughts on “Het einde van Broodje Bruinkool

 1. Om het plaatje volledig te maken… voor conclusies trekken.. Is productie gelijk aan verbruik in eigen land ?

  Zijn er ook officiele correcte cijfers over het totale stroomverbruik van duitse eindverbruikers opgeteld ?

  Want stroomproduktie is 1… Maar dat zegt niet alles. Kun je al je duurzaam opgewekte stroom inpassen ? Binnen je eigen land… Of misschien is duitsland afhankelijk van buurlanden.Voor stroom die op pieken van zon en wind de stroom niet benut kan omdat andere bronnen niet zo snel uitgeschakeld kunnen worden… Of omdat teveel onrgelmatige stroom niet meer dan xxxx-procent van het geheel mag uitmaken..

  Want er wordt in het jaar 2000 wordt begonnen met de erneubare en dan wordt er totaal uit alle bronnen 576,6 TWh geproduceerd volgens de grafiek en in 2014, 647,1 Twh..
  De vraag is wat is er met het eigen duitse verbruik gebeurd.. Hebben ze veel van de wind moeten verkopen voor weinig.. Hoe verloopt de grafiek voor export van stroom…

  En is de produktie de –verkochte– stroom door energiebedrijven. Of zijn het gewoon alleen produktiecijfers..
  Is het ook mogelijk om stroom weg te laten lopen… in de grond te pompen..(bij overschot)
  Misschien is er wel meer wind/zon-energie geproduceerd maar niet 100 %verbruikt.. Gewoon gedwongen verkocht of weg laten lopen. Of andere stroom vanwege de wind..

 2. Duitsland is in de hele periode sinds 2000 netto een exporteur geweest van elektriciteit. Op p.11 van het rapport van Agora Energiewende staat een grafiek met het totale stroomgebruik in Duitsland (roze) en de totale stroomproductie (paars): http://www.agora-energiewende.de/fileadmin/Projekte/2016/Jahresauswertung_2016/Agora_Jahresauswertung_2015_web.pdf
  Volgens Fraunhofer leverde de stroomexport (gemiddeld €42,69 per MWh) Duitsland in 2015 meer op dan de stroomimport (€42,58 per MWh) kostte, zie https://www.ise.fraunhofer.de/en/downloads-englisch/pdf-files-englisch/power-generation-from-renewable-energy-in-germany-assessment-of-2015.pdf

  • De vraag is natuurlijk een stuk complexer. Want als je groot aanbod wind hebt in dalperiodes, zal je veel uitvoeren terwijl je mogelijk in piekperiodes met weinig wind moet gaan invoeren. Maar ook het omgekeerde kan. Alleen vereist dat een vrij complexe studie van wat er op elk moment gebeurd. Die is ooit voor Denemarken uitgevoerd en men kwam tot de conclusie dat 45% van die windstroom niet in Denemarken werd verbruikt, maar wel in Denemarken via subsidies werd ondersteund.

   • Waarom zou duitsland in piekperiodes energie moeten invoeren..
    ALs ook nederland en denemarken, etc veel wind en zon hebben die er dan niet is… Dan is er toch ook niks in te voeren.. . Duitsland zal toch zelf zijn capaciteiten moeten kunnen afdekken.

 3. Windenergie 50% omhoog in 2015.
  CO2 niveau blijft gelijk.
  Waar doen we het eigenlijk voor ?

   • “In Duitsland speelt duurzame energie afgelopen jaren vooral een grote rol in het vervangen van kernenergie”, is een onvolledige weergave van de situatie.

    Moet zijn:
    “In Duitsland speelt duurzame energie afgelopen jaren een rol in het vervangen van kernenergie. Die duurzame energie kon niet opgewekt worden zonder de back-up van fossiele centrales op gas en bruinkool, met negatieve implicaties voor CO2 emissies en stroomprijzen”.

    Een rechte streep kun je niet vervangen door een zaagtand.

    Ik word af en toe een beetje moe van je, Jasper Vis.

Reacties zijn gesloten.