Energie uit regenwater

Een regenachtige zondag. De zonnepanelen oogsten met moeite 20 Watt elektriciteit. Elke regenachtige zondag denk ik: zou je geen energie kunnen opwekken met al die regen? Nu is het tijd om dat eens uit te rekenen voor een denkbeeldig huisje. Stel nou dat wel al het regenwater zouden opvangen op het dak en door een waterrad zouden laten lopen om stroom te produceren. Wat zou dat dan op kunnen leveren?

huisje voor blog over energie uit regen

In Nederland valt volgens het KNMI gemiddeld 800 mm neerslag per jaar, ofwel 0,8 meter per jaar. Ons denkbeeldige huisje heeft een dak met een oppervlakte van 50 vierkante meter (5×10). In een jaar tijd valt er dus 42 kubieke meter water op het dak (50 m2 x 0,8 m), ofwel 42.000 liter water. Eén liter water weegt een kilo, dus alle regen in een heel jaar bij elkaar heeft een gewicht van 42.000 kg (Dat kunnen we beter niet op het dak van ons denkbeeldige huisje opslaan, want dikke kans dat het dak dat niet houdt…).

De potentiële energie van een massa (m) op een bepaalde hoogte is

formule zwaartekrachtenergie

Waarbij h de hoogte is (6 meter in ons geval) en g de versnelling van de zwaartekracht (9,8 m/s²). De potentiële energie van alle regen in een jaar tijd is dus 42.000 x 9,8 x 6=2.500.000 Joule.

Een groot getal, maar om te weten of dat veel of weinig energie is, rekenen we het eerst om naar kilowattuur (1 kWh=3,6 miljoen Joule). De potentiële energie van het regenwater van een heel jaar is dus 0,7 kWh.

Het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een huishouden in Nederland is ongeveer 3500 kWh per jaar. Uit al het regenwater op het dak van ons denkbeeldige huisje kunnen we dus nooit meer energie halen dan 0,02% van het gemiddeld stroomverbruik van een huishouden.

Dan zijn zonnepanelen toch een beter idee. Als we 16 zonnepanelen op het dak van ons denkbeeldige huisje leggen, dan kunnen die in een jaar tijd ongeveer 3600 kWh produceren.

Energie opwekken uit regen heeft pas zin als zowel de hoeveelheid water als het hoogteverschil groter is. In landen met veel bergen gebeurt dat dan ook op grote schaal. Waterkracht is namelijk niets anders dan de regen die uit een groot gebied samenkomt op een plek met groot hoogteverschil door een turbine laten lopen.

In ons natte kikkerlandje zonder bergen is het potentieel van zonnepanelen veel groter dan van energie opwekken uit regen.

Overigens zijn er in Nederland wel degelijk een aantal kleine waterkrachtcentrales, zie dit overzicht van Milieucentraal. Waarbij de waterkrachtcentrale bij Maurik voor zover ik weet nog steeds stil ligt.

 

 

Advertenties

8 thoughts on “Energie uit regenwater

  1. Wat vind je van energie opwekken met behulp van magneten? Is dat haalbare kaart? Op YouTube zie ik veel filmpjes over draaiende magneten die elektriciteit opwekken. Op jouw site staan interessante artikelen en mogelijkheden om zelf energie op te wekken. Blijf ik zeker volgen!

  2. Je denkwijze is fout. Je moet het water opvangen en dat water gebruiken voor waterzuinig toilet en wasmachine. Dan bespaar je energie voor oppompen, schoonmaken drinkwater..en naar je huis pompen en vervolgens weer afvoeren naar de rioolwaterzuivering. Overigens hoorde ik dat toiletten tegenwoordt 6l ipv 10liter water gebruikten, dus daar is al een flinke stap gezet. De handdoekblazers die je soms ziet gebruiken meer stroom dan een wasmachine..dus bij ons bedrijf moest een extra transformatiestation aangelegd wordne om de energie voor de drie handdroogblazers te kunnen leveren…en tegelijk het licht op het toilet te laten branden.. Duurde zes maand voordat het drukst bezochte toilet van het werk weer operationeel was. Ik hoorde dat het toilet zes keer per dag schoon gemaakt werd.

  3. Wie kan me een miniatuur elektiriciteit molentje in een regen pijp steken om mijn tuin verlichting van stroom te voorzien als het regent.

Reacties zijn gesloten.