Stelt de windmolenindustrie in Denemarken nog iets voor?

Recent las ik het interessante boek ‘Verslaafd aan energie’ van Noud Köper uit 2012. Over het Nederlandse energie- en klimaatbeleid in Nederland de afgelopen decennia. verslaafd aan energie

In het boek staat een korte maar interessante terugblik op de opkomst en teloorgang van de bouwers van windturbines in Nederland. Nederlandse bedrijven speelden in de jaren ’90 een flinke in deze sector (o.a. NedWind, Windmaster en Lagerwey). In Nederland zijn deze bedrijven niet uitgegroeid tot grote internationale leveranciers van windturbines, terwijl dat in Denemarken en Duitsland wel gebeurde. Overigens is Henk Lagerweij nog steeds actief in het bouwen van windturbines, zie dit interview in NRC Handelsblad.

Ik was er niet bij, dus kan weinig toevoegen aan de terugblik in het boek. Ik durf dus ook niet te zeggen of we met een ander beleid in die tijd nu grote succesvolle fabrikanten van windturbines in Nederland zouden hebben. Wat me wel opviel was een uitspraak van Gertjan Lankhorst, destijds ambtenaar bij het ministerie van Economische Zaken (en tegenwoordig directeur van Gasterra): “Ik heb de indruk dat die hele windmolenindustrie in Denemarken ook inmiddels geen klap meer voorstelt. Er wordt geroepen dat die groene industrie zo veel banen kan opleveren, maar ik zie er niets van. Uiteindelijk worden die molens allemaal in China gemaakt.”

Ik werd nieuwsgierig van deze uitspraak, want meende te weten dat Denemarken internationaal een flinke rol speelt in de bouw van windturbines. Zou dat nog kloppen?

top 10 wind turbine manufacturers

Volgens een overzicht van Energydigital was het Deense bedrijf Vestas in 2014 internationaal marktleider in de bouw van windturbines. In de top-10 staan nog 4 Europese bedrijven: Siemens, Enercon en Nordex uit Duitsland en Gamesa uit Spanje (de windenergietak van Siemens heeft overigens Deense wortels).

Volgens Energydigital hadden deze 5 Europese bedrijven in 2014 samen wereldwijd een marktaandeel van 39%. Er staan ook 3 Chinese bedrijven in de top-10, dus dat China een aanzienlijke rol speelt in de productie van windturbines klopt wel. Daarbij speelt ongetwijfeld een rol dat China het land is met het grootste opgesteld vermogen aan windenergie.

Volgens de Deense brancheorganisatie van de windenergie-industrie was de Deense sector in 2014 goed voor 7,2 miljard euro aan export en een totale omzet van 11,4 miljard euro (zie grafiek hieronder).

Deense windindustrie omzet tm 2014

Ter vergelijking: de omzet van de totale maritieme sector in Nederland (havens, offshore, maritieme toeleveranciers, scheepsbouw, zeevaart, waterbouw, maritieme dienstverlening en kennisinstituten, binnenvaart, Koninklijke Marine, watersportindustrie en visserij) is volgens brancheorganisatie Nederland Maritiem Land ruim 21 miljard euro. De omzet van de Deense windmolenindustrie is dus ruim de helft van de totale Nederlandse maritieme sector.

Volgens de brancheorganisatie werkten er in 2014 in de Deense windmolenindustrie (exclusief energiebedrijven en projectontwikkelaars) meer dan 28.000 mensen.

Deense windindustrie werknemers 2006-2014

Ter vergelijking: in de Nederlandse olie&gaswinning werken volgens brancheorganisatie NOGEPA inclusief toeleveranciers en offshore aannemers 16.200 mensen.

Mijn conclusie is dat de windmolenindustrie in Denemarken wel degelijk wat voorstelt. De grootste bouwer van windturbines ter wereld -Vestas- is een Deens bedrijf. Er werken ruim 28.000 mensen in de sector en de  totale omzet is ruim 11 miljard euro, waarvan een groot deel uit export.

Daarbij past wel de nuancering dat het in 2012 (toen het boek van Noud Köper verscheen) slecht ging met Vestas en het bedrijf een groot aantal mensen moest ontslaan, zie bijvoorbeeld dit artikel van Bloomberg.

Advertenties

7 thoughts on “Stelt de windmolenindustrie in Denemarken nog iets voor?

 1. Hé Jasper,

  Ik hoorde je op BNR Duurzaam. Leuk zeg! Ik wil daar ook wel eens in, hoe heb je dit gedaan? Rechtstreeks gereageerd richting hun misschien?

  Verder: ga zo door, ik vind het echt mooi wat je doet.

  Hartelijke groet, Ester

 2. De Denen gaan gas terugnemen in hun klimaatbeleid. Ze kunnen de kosten niet meer opbrengen.
  http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-09-01/denmark-s-government-readies-u-turn-on-ambitious-climate-targets
  Zo gaat dat met klimaatbeleid dat op subsidie drijft. Vroeg of laat worden de subsidies weer afgeschaft en stort alles als een kaartenhuis in elkaar, zoals onlangs al in Spanje gebeurde.

  Jammer dat de grote energiemaatschappijen niet investeren in kosteneffectieve schone energie die niet afhankelijk is van subsidie…

  • De nieuwe Deense regering houdt vast aan het Deense energieakkoord. Daamee halen ze in 2020 ongeveer 37% CO2-reductie.
   In 2014 kwam 39% van de stroom in Denemarken uit windenergie. Ze hebben begin dit jaar het volgende windpark op zee aanbesteed (Horns Rev 3) en de aanbesteding voor het daaropvolgende is inmiddels ook gestart (Kriegers Flak)
   De kosten van zonne- en windenergie zijn de afgelopen jaren wereldwijd sterk gedaald en kunnen op de beste plekken al zonder subsidie concurreren met fossiel

  • Beste Joris, Jammer dat je deze constatering meent te moeten maken. Ik ga er maar vanuit dat je het Engels niet goed begrepen hebt.

 3. Dankjewel Jasper.
  Uitspraken van GertJan Lankhorst zijn fossiel georienteerd. Altijd al geweest!

 4. Beste Jasper en allen,
  In alles zit een waarheid!
  De belangrijkste reden waarom de Nederlandse windindustrie niet opbloeit is gelegen in de (kleine) schaal van de thuismarkt die -zoals ook bij meerdere sectoren- de Nederlandse overheid noopt een open beleid te voeren, daar waar landen als Duitsland, Spanje, Turkije en uiteraard Denemarken hun industrie met uiteenlopende protectionistische maatregelen steunen.
  Maar ik zeg ook altijd waar mensen zijn is hoop en men moet het internationaal zaken doen aangaan met respect voor de lokale culturen. Daar zit hem ook vaak de crux. Take it from an international developer.

Reacties zijn gesloten.