30 nieuwe kolencentrales in Duitsland?

Duitse kolencentrales gepland in 2009 en gerealiseerd in 2014

Op internet duikt regelmatig een kaartje van Duitsland op met daarop 30 nieuwe kolencentrales (zie het linker-kaartje hierboven). Meestal om ‘aan te tonen’ dat de Duitse elektriciteitsvoorziening niet duurzamer of schoner wordt. Ik werd langzamerhand nieuwsgierig naar de herkomst van het kaartje en vroeg me af of al deze geplande centrales inderdaad gebouwd zijn.

Het kaartje is uit 2008 

Allereerst de herkomst van het kaartje. Frank Doff vond het na een oproep van mijn kant op twitter. Het is afkomstig uit een artikel in de Engelstalige uitgave van Der Spiegel. Het artikel stamt uit april 2008. Gezien de snelle ontwikkelingen in de Duitse elektriciteitswereld op zijn zachtst gezegd enigszins gedateerd. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet klopt.

Er zijn inderdaad nieuwe kolencentrales geopend in Duitsland

In Duitsland werden de afgelopen jaren inderdaad verschillende nieuwe kolencentrales geopend, zoals deze bruinkoolcentrale van RWE in Neurath (2200 MW) en deze steenkoolcentrale van Trianel in Lünen (750 MW).

Maar van meeste bouwplannen kwam weinig terecht

Maar van veel van al die bouwplannen voor nieuw kolencentrales is weinig terecht gekomen. De Duitse milieu-organisatie BUND heeft een overzicht bijgehouden van de nieuwbouwplannen. Het rechterkaartje hierboven laat  de stand van zaken zien per 15 april 2013 volgens BUND. Het is duidelijk de meeste plannen voor nieuwe kolencentrales in Duitsland de eindstreep niet gehaald hebben. 

Wedden om een pondje kolen?

Als u BUND niet gelooft, dan is hier de officiële lijst met alle elektriciteitscentrales in Duitsland van het Bundesnetzagentur. Ik heb er even naar gekeken en heb de indruk dat het klopt. Ik hoor het graag als u fouten vindt in de kaart van BUND. Maar ik durf te wedden om een pondje kolen dat het rechterkaartje een stuk dichter bij de werkelijkheid zit dan het linkerkaartje.

Verandering in beleid voor kolencentrales

Er zijn twee belangrijke veranderingen op komst voor Duitse kolencentrales. In 2016 treedt de Europese richtlijn voor industriële emissies in werking.Deze stelt strengere eisen aan de uitstoot van kolencentrales en de verwachting is dat verschillende oude kolencentrales niet aan deze eisen kunnen voldoen. Daarnaast heeft de Duitse regering recent besloten dat de CO2-uitstoot van Duitse kolencentrales vóór 2020 met 22 miljoen ton omlaag moet om de Duitse CO2-doelstelling voor dat jaar te halen.

Advertenties