China en de Verenigde Staten nummer 1 en 2 in duurzame energie?

De vergelijking van de hoeveelheid duurzame energie in verschillende landen is een populair onderwerp. In een factcheck gebruikte ik deze grafiek van landen met het grootste duurzame energievermogen. China en de Verenigde staten zijn de nummer 1 en 2 in dat overzicht. Die landen zijn ook nummer 1 en 2 wat betreft de totale hoeveelheid windenergie.

renewable energy countries 2012 REN

Dat is niet de goede vergelijking, dat moet je per inwoner doen!

De grafiek hierboven riep bij sommigen de kritiek op dat het geen goede vergelijking is en dat je dit per hoofd van de bevolking moet doen. Okay. Maar laten we dan eerst vaststellen dat duurzame energie en windenergie geen Nederlandse of Europese hobbies zijn.

En voordat we verder gaan eerste een quizvraag: Welk land denkt u dat per inwoner meer windvermogen heeft: Nederland of de Verenigde Staten? [niet spieken!]

De wereld windenergie associatie WWEA heeft een mooi overzicht gemaakt over de status van windenergie eind 2012. Daaruit komt deze figuur met de landen in de wereld met de meeste windenergie per inwoner.

wind per capita 2012

Afgezien van een paar eilanden met weinig inwoners (Guadeloupe, Bonaire, Aruba, Falkland Islands) waren op dat moment Denemarken, Spanje, Portugal, Zweden en Duitsland de landen met meeste windenergie per inwoner. De verrassing is [ook voor mij] dat volgens WWEA in de Verenigde Staten en Canada meer windenergie per inwoner staat dan in Nederland.

Niet in de figuur, wel in het rapport: China staat op de 36e plek met 56 Watt windenergie per inwoner. In Nederland staat 142 Watt per inwoner. Dat verschil is een stuk kleiner dan ik had gedacht.

Vergelijk het dan maar per vierkante kilometer….

Voor een dichtbevolkt land als Nederland is het ook zinnig om te kijken naar de hoeveelheid windenergie per vierkante kilometer. Ook daarvan heeft WWEA een overzicht gemaakt.

wind per km2 2012

En ja, per km2 scoort Nederland hoog. Als we de eilanden (Guadeloupe, Aruba, Bonaire) weer even weglaten, stond Nederland eind 2012 volgens WWEA op een 3e plek met 49 kW per km2. Een flink stuk achter Denemarken met 97 kW/km2 en Duitsland met 87 kW/km2. Achter Nederland staan Portugal, Spanje en België die ook tussen de 40 en 50 kW/km2 hebben staan.

China staat in de lijst op de 27e plek met 8 kW per km2 en de Verenigde Staten op de 30e plaats met 6 kW/km2.

Waarschuwing: de hoeveelheid windenergie per km2 landoppervlakte is overigens een minder geschikte maat als het over wind op zee gaat…..

En hoeveel stroom levert het dan op, die windmolens?

De volgende vraag was natuurlijk welk gedeelte van het totale stroomgebruik windenergie dekt in al die landen. Ik haalde al diep adem om de gegevens bij elkaar te gaan zoeken en bewerken, maar gelukkig publiceert het Amerikaanse ministerie van Energie een uitstekend rapport over windenergie technologie. En daar staat het gewoon in, het geschatte aandeel van windenergie in het totale stroomgebruik. Hier de situatie eind 2013.

image

Koploper is Denemarken met meer dan 30%. Daar is het doel om in 2020 (dat is over 6 jaar) 50% van het stroomgebruik met windenergie te produceren. Daarachter komen Spanje, Portugal, Ierland, Roemenie (!), Duitsland, Griekenland (!), Engeland en Zweden. In Nederland komt volgens dit overzicht circa 5% van het stroomgebruik uit windenergie. Dat klopt behoorlijk met de 4,5% die CBS rapporteerde voor 2013. In de Verenigde Staten en India kwam ruim 4% van het stroomgebruik uit windenergie en in China ruim 3%.

En weet u in welke Amerikaanse staat de meeste windenergie staat? [niet spieken!]

WindCapacityMap_byState_2012

Bron: AWEA

In Texas! Daar kwam eind 2012 naar schatting 8% van het stroomgebruik uit windenergie. Ongeveer het dubbele van Nederland.

share of windenergy in US states 2012

Kortom, de verrassingen zijn de wereld nog niet uit!

6 gedachten over “China en de Verenigde Staten nummer 1 en 2 in duurzame energie?

  1. Beste Jasper,

    Dank voor deze nuancering van de cijfers. Ik mis nog een belangrijke. Omdat in Europa de groei van de bevolking tot stilstand gekomen en de economie stagneert, stabiliseert ook het elektriciteitsverbruik. Mede door een aantal andere ontwikkelingen loopt de binnenlandse elektriciteitsproduktie in Nederland al een aantal jaren terug en is er op dit moment geen enkele behoefte aan nieuw elektriciteitsproduktievermogen, duurzaam of niet.

    Hoe anders ligt dit alles in bijv. China. Dat in aanmerking genomen is het aandeel van (nieuwe) wind- en zonne-kWh’s in de groei van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van China misschien wel teleurstellend.

  2. Pingback: Factcheck van Elsevier-artikel “Hoe de windillusie u misleidt” | jaspervis

  3. Pingback: Factcheck: worden wij misleid door de "windillusie"? » hetkanWel.nl

  4. Pingback: Vermeend en van der Ploeg vliegen opnieuw uit de bocht met duurzame energie | Energieblog van Jasper Vis

  5. Pingback: Stelt de windmolenindustrie in Denemarken nog iets voor? | Energieblog van Jasper Vis

Reacties zijn gesloten.